+ 18°C
logo

Crkva imena Marijinog

Početna / City News

Crkva imena Marijinog

Datum:Aug 13, 2022
Autor:Maja Petković Нема коментара

Zasigurno nema osobe koja je posetila Novi Sad a da nije zabeležila fotografiju pored katedrale, a ako ste iz Novog Sada onda ste bar jedanput zakazali sastanak upravo ispred ove raskošne građevine. Katolička crkva Imena Marijinog jedan je od simbola Novog Sada, iako je svi popularno nazivamo katedrala ona to nije jer se ne nalazi u sedištu biskupije – Subotici. 

Crkva imena Marijinog

Smeštena u samom centru grada preko puta Gradske kuće, krasi Trg slobode u svom negotičkom stilu. Zanimljivo je da je njena izgradnja počela u istom periodu kao i izgradnja Gradske kuće, a trajala je od 1893. do 1895. godine po nacrtu arhitekte Đerđa Molnara. Na mestu katedrale u XVIII veku bila je skromna crkva koja je srušena 1742. godine. Kasnije je sagrađena nova koja je 1849. godine tokom bombardovanaj spaljena. 

Crkva Imena Marijinog jedna je od najlepših građevina Novog Sada. Ova visoka lepotica od 72 metra, u svojoj unutrašnjosti ima četiri oltara, ispovedaonice i 20 vitražnih prozora koje su oslikavali jedni od najboljih umetnika iz Budimpešte. U katedrali se nalazi najstarija ikona koju imamo u gradu – ikona Sv. Florijana. 

Glavni oltar krasi slika Majke Božije, drugi je oltar Uskrsnuća Isusova, treći oltar je posvećen sv. Florijanu a četvrti, koji se nalazi ispod hora, Hristovom grobu. U jednoj od niši smeštena je i bista arhitekte Đerđa Molnara koji je zaslužan za današnji izgled katedrale.