+ 18°C
logo

Gradska kuća

Početna / City News

Gradska kuća

Datum:Aug 13, 2022
Autor:Kristina Čileg Нема коментара

Najznačajnija građevina Novog Sada je sedište gradonačelnika grada, odnosno gradska kuća. Gradska kuća se nalazi u srcu grada na Trgu Slobode.

Podignuta je u neorenesansnom stilu 1895. godine, po projektu Đerđa Molnara. Zanimljivo je što projekat ove prelepe građevine nije originalan, već je pravljen po projektu gradske kuće u Kelnu.

Svi simboli gradske kuće u Novom Sadu

Alegorijske figure na fasadi su delo vajara Julija Anika, dok su simbolični medaljoni u svečanoj dvorani rad Pavla Ružičke. (Mirosavljević, 1998)

Ovaj novosadski objekat sa moumentalnim tornjem i zvonom dominira na centralnom trgu grada. Zvono ponosno nosi ime „Matilda“ po dobrotvorki koja ga je kupila. Zvonom se nekada oglašavala opasnost od požara u gradu i po tome na koji način se zvoni, tačno se znalo u kom kraju grada je požar.

Gradska kuća je građevina, koja je napravljena od mnoštvo simbola. Na počelju zgrade je grb Novog Sada. Na grbu se nalaze tri kule, reka, zelena polja i golubica koja svija gnezno noseći palminu grančicu, simbol mira, pravi svoj novi dom. 

Na prvom spratu zgrade, oko prozora, nalaze se kipovi ženskih figura, osam sa svake strene. Kipovi su takođe simbolika: prva je pravda, druga radinost, treća čuvar grada Atina, koja je naoružana i spremna da oružjem brani svoj grad. (Komnenović, 2015)