+ 21°C
logo

Jugoslovensko Dramsko Pozorište

Jugoslovensko dramsko pozorište, visoko zdanje duha, stila i ukusa u centru Beograda, počiva na klasičnim delima proverene literarne vrednosti, savremenim stranim i domaćim komadima koji su osnov za velike ansambl predstave modernističkog scenskog izraza u kojima dominiraju snažne glumačke ličnosti. Detaljan opis
Address
Kralja Milana 50, Beograd, Srbija
Telefon
011 30 61 957
Više informacija

Jugoslovensko Dramsko Pozorište

Jugoslovensko Dramsko Pozorište

 

Jugoslovensko dramsko pozorište osnovano je 1947. godine kao reprezentativno pozorište nadnacionalnog karaktera.

Mnogi najznačajniji glumci drugih kulturnih centara iz Zagreba, Novog Sada, Sarajeva, Splita, Ljubljane i drugih gradova pozvani su da učestvuju u stvaranju pozorišta.

Poznati reditelj Bojan Stupica postavljen je na čelo kuće kao umetnički rukovodilac.

Stupica i kritičar Eli Finci, postavili su temelje repertoarske orijentacije JDP-a kao pozorišta visokog literarnog nivoa.

To će ostati osnova do današnjeg dana, s tim da je, pored literarnog, element scenskog dobio ravnopravno mesto.

Prve sezone prošle su u znaku prikazivanja svetske i domaće klasike.

Reditelji koji su u to vreme stvorili slavu JDP-a, Bojan Stupica, Mata Milošević i Tomislav Tanhofer bili su između rata već pod uticajem evropskog modernizma.

Duh, značaj i prestiž Jugoslovenskog dramskog pozorišta, poznati starijima, ali i na drugačiji način bliski publici koja je svoj ukus u teatru formirala od sredine osamdesetih naovamo, u vreme kada je Jovan Ćirilov u svojih četrnaest upravničkih sezona ustoličio JDP kao reprezentativno pozorište savremenog scenskog izraza u okvirima širim od bivše države, nisu ugasli ni tokom kriznih godina.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu se vodi briga o ansamblu, tako da su u njemu i sada najbolji glumci različitih generacija.

Jugoslovensko dramsko pozorište ima dve scene: Scena „Ljuba Tadić“ koja prima 586 gledalaca i Studio JDP za 112 gledalaca. Studio JDP otvoren je 2004. godine za predstave kamernog i eksperimentalnog karaktera.

Jugoslovensko dramsko pozorište otvoreno je za međuteatarsku saradnju i umrežavanje s kućama slične provenijencije i karaktera.

Maja 2005. Jugoslovensko postalo je član Evropske pozorišne konvencije (ETC), a 2006. primljeno je u Uniju teatara Evrope (UTE), mrežu najznačajnijih pozorišnih kuća Evrope.

15. novembra 2014, Jugoslovensko dramsko pozorište i grad Beograd određeni su za jedno od sedišta UTE.

Od 2012. na čelu Kuće je Tamara Vučković Manojlović, članica ansambla JDP.

 
Recenzije

( 0 )
na osnovu 0 recenzija
Kvalitet
( 0 )
Lokacija
( 0 )
Usluga
( 0 )
Cene
( 0 )
Ambijent
( 0 )

    Još uvek nema recenzija.

Samo ulogovani korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti recenziju.

Время выполнения скрипта: 0.4056 сек.