+ 29°C
logo

Rimokatolička crkva imena Marijinog

Crkva posvećena Bogorodici je najveća crkva koja se nalazi u Novom Sadu.  Crkva je dugačka 52, široka 25, visina krova iznosi 22 metra.  Glavni ulaz u crkvu se nalazi naspram Gradske kuće. Crkva je bogata dekoracijama i umetničkim stilovima. Detaljan opis
Address
Католичка порта Нови, Сад 21000, Serbia
Više informacija

Rimokatolička crkva imena Marijinog

Crkva imena Marijinog u centru Novog Sada, s neogotičkom arihitekturom ostavljala je veoma snažan utisak na sugrađane koji su je iz dubokog poštovanja nazvali Katedrala. Naziv Katedrala  nije ispravan jer su to crkve pri kojima se nalazi sedište biskupa, a on u ovom slučaju rezidira u Subotici.

Crkva posvećena Bogorodici je dugačka 52, široka 25, visina krova iznosi 22 metra.  Glavni ulaz u crkvu se nalazi naspram Gradske kuće. Crkva je bogata dekoracijama i umetničkim stilovima.

Izgradnja Crkve imena Marijinog, poznatije kao Katedrala trajala je između 1892-1893 godine.

Prva katolička crkva u Novom Sadu bila je skromna, privremena građevina koja je 1742. porušena. Na istom mestu izgrađena je nova.

Katolički nadbiskup Gabor Patačić osvetio je novu crkvu 1742. godine. U bombardovanju 12. juna 1849. godine i ona je bila zapaljena i srušen joj je toranj. U kasnijoj obnovi prvobitni toranj nije u celosti rekonstruisan.

Novosadski katolici nisu bili zadovoljni izgledom crkve, pa su u Gradskoj skupštini pokrenuli inicijativu da se izgradi verska kuća dostojna Novog Sada, slobodnog kraljevskog grada.

 



Recenzije

( 0 )
na osnovu 0 recenzija
Kvalitet
( 0 )
Lokacija
( 0 )
Usluga
( 0 )
Cene
( 0 )
Ambijent
( 0 )

    Još uvek nema recenzija.

Samo ulogovani korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti recenziju.

Время выполнения скрипта: 0.2934 сек.