+ 20°C
logo

Zavičajna zbirka

Čitajte. Učite. Stvarajte. Opširnije
Address
Cara Dušana 27, Novi Sad, Srbija
Telefon
021 6364 838
Više informacija

Zavičajna zbirka

Fond Zavičajne zbirke ima karakter muzejske zbirke – sakuplja i čuva staru i retku knjigu i periodiku u vezi sa Novim Sadom, kao i bibliotečku građu koja se odnosi na savremeno zavičajno stvaralaštvo. Svakodnevno pruža informacije svim zainteresovanim građanima, naučnim, javnim i kultunim radnicima, prvenstveno korisnicima koji se bave istraživačkim radom. Bibliotečki materijal se često koristi i za potrebe sredstava javnog informisanja.

U Ulici cara Dušana broj 27 bibliotečki fond smešten je na 104 kvadratna metra. Čitaonica Zavičajne zbirke nalazi se na Trgu Republike broj 2, na prostoru od 36 m2.

Sa svojih 25.000 monografskih publikacija, preko hiljadu naslova periodike i velikim brojem primeraka neknjižne građe, Zavičajna zbirka predstavlja vrlo značajan deo fonda Gradske biblioteke u Novom Sadu. Od 2013. godine, deo građe iz fonda Zavičajne zbirke svrstan je u kolekcije digitalne biblioteke i dostupan putem interneta.

Pojam zavičajnosti je osnovni kriterijum da bibliotečki materijal uđe u zbirku. Zavičaj čini geofizička, politička i administrativna celina koja obuhvata opštine Novi Sad i Sremski Karlovci sa mestima: Novi Sad, Sremski Karlovci, Sremska Kamenica, Petrovaradin, Ledinci, Bukovac, Vetenik, Futog, Begeč, Rumenka, Kisač, Stepanovićevo, Kać, Budisava, Kovilj, Čenej i Šangaj. Ovaj okvir zavičaja posmatra se u opštem istorijskom razvoju.

Knjižni fond Zavičajne zbirke je zatvorenog tipa i može se koristiti, uz člansku kartu, samo u prostorijama namenjenim za rad. Svi članovi biblioteke, iz bilo kog bibliotečkog ogranka, mogu da koriste ovaj fond.


Recenzije

( 0 )
na osnovu 0 recenzija
Kvalitet
( 0 )
Lokacija
( 0 )
Usluga
( 0 )
Cene
( 0 )
Ambijent
( 0 )

    Trenutno nema recenzija.

Samo ulogovani korisnici mogu poslati recenziju.

Время выполнения скрипта: 0.1662 сек.