+ 28°C
logo

„Bila jednom jedna bajka“ u KC Čukarica

„Bila jednom jedna bajka“- Petak, 26. februar u 12 časova u KC Čukarica.

Address
Turgenjevljeva 5, Beograd, Srbija
26/02/2021
12:00 - 00:00
Više informacija
Preostalo vreme:
dana
sati
minuta
sekundi

„Bila jednom jedna bajka“ u KC Čukarica

U petak, 26. februara sa početkom u 12 časova, Kulturni centar „Čukarica“ će zajedno sa učiteljima i učenicima OŠ „Ujedinjene nacije“ obeležiti Svetski dan čitanja bajki događajem pod nazivom „Bila jednom jedna bajka“.

Kako motivisati učenike da usvajaju tehniku čitanja, da čitaju izražajno i sa razumevanjem, u veku kratke, površne percepcije, kada se konzumiraju sadržaji koji zahtevaju vrlo malo ili gotovo nikakvo mentalno angažovanje? U vreme kada empatija postaje nešto čega se samo sa nostalgijom sećamo, evocirati kod njih emotivni doživljaj koji nije isključivo vezan za sopstvene potrebe i probleme, nego je podstaknut ljubavlju prema drugima i životu uopšte? Kako da se mladi školski naraštaj usmerava ka tome da svoja emotivna stanja ume i verbalno da izrazi? Kako decu suptilno usmeriti ka umetničkom estetskom doživljaju, u uzrastu kada već počinje vezivanje za ono lako prepoznatljivo, sladunjavo, jednom rečju – kič, i otvoriti im vrata jednog drugog sveta, gde jednostavno ne znači što i prosto? Gde su ohrabreni da budu autentični, a ne uniformisani da bi po svaku cenu bili prihvaćeni od grupe vršnjaka? Kako kroz umetničke forme podizati svest o potrebi jednog savesnijeg, brižnijeg postupanja prema svetu čiji smo deo, prema prirodi?
Od recikliranih materijala, od papira, kartona, plastičnih viljušaka, kašika, slamčica, korišćene ambalaže… Učenici će se kostimirati u likove iz bajki, u prinčeve, princeze, patuljke, dobre i zle vile…i takmičiti u što boljem, izražajnijem čitanju bajki.
Tako se, na način koji je deci blizak, kroz igru, kreativnost ali i upotrebu savremene tehnologije, pripremaju da kroz život idu obrazovani, a da pritom zadrže svoju autentičnost i kao takvi pronađu što bolje mesto za sebe i svoju profesiju u budućnosti.26-02-20211614297600test