+ 20°C
logo

Kreativna radionica za decu „Umetnost kroz znak i reč“ u GMS

U subotu, 18. septembra sa početkom od 11 časova u Galeriji Matice srpske održaće se kreativna radionica za decu pod nazivom „Umetnost kroz znak i reč“.

Address
Trg galerija 1, Novi Sad 21000, Srbija
18/09/2021
11:00 - 00:00
Više informacija
Preostalo vreme:
dana
sati
minuta
sekundi

Kreativna radionica za decu „Umetnost kroz znak i reč“ u GMS

DANI EVROPSKE BAŠTINE U GMS

Kulturno nasleđe za sve

Manifestacija Dani evropske baštine obeležava se u svim državama Evrope kako bi se istaklo zajedničko kulturno nasleđe evropskog kontinenta, ali i šire. Kao i prethodnih godina, Galerija Matice srpske se pridružuje ovoj manifestaciji programom posebno osmišljenim u odnosu na ovogodišnju temu „Kulturno nasleđe za sve“ .

Tokom trajanja manifestacije publici će biti dostupna multimedijalna aplikacija – Vodič kroz stalnu postavku na znakovnom jeziku, uz pomoć koje se posetioci sa oštećenim sluhom upoznaju sa istorijom Galerije i kratkim pričama o 14 odabranih umetničkih dela iz kolekcije Galerije i to kroz tekstualno ili video tumačenje.

Takođe, posetiocima će tokom vikenda biti dostupna soba za prepuštanje umetnosti koja je ovom prilikom prilagođena osobama oštećenog vida, a ostalima pruža mogućnost da se prepuste vizuelnoj umetnosti koristeći samo čulo sluha. Na ovaj način želimo da razvijemo svest i empatiju prema ljudima sa različitim invaliditetom, ali i da ukažemo na različite načine i mogućnosti razumevanja i doživljaja umetnosti.

Posebno će 18. septembra biti priređeni sledeći događaj:

11.00 sati – Kreativna radionica za decu Umetnost kroz znak i reč.

Umetnost pokretom i bojom prenosi misli, priče i osećanja umetnika, što možemo razumeti bez i jedne izgovorene reči. Zato nas umetnost uči da se izražavamo i na druge načine. Kroz radionicu ćemo pokušati da ispričamo priču o umetnosti znacima i pokretom i upoznamo se sa raznovrsnim vidovima komunikacije među ljudima. Radionica je namenjena deci sa i bez oštećenog sluha, u saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca na znakovni jezik iz Novog Sada.

Tokom obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine ulaz u Galeriju Matice srpske je besplatan.

 


 

18-09-20211631923200test