+ 19°C
logo

Leto na Trgu galerija

Jubilarna deseta manifestacija Leto na Trgu galerija od 24. juna do 26. avgusta, u organizaciji tri muzejske ustanove sa Trga galerija i ove godine će ugostiti Novosađane u vrtovima svojih zdanja, kao i na samom Trgu, pružajući im kulturni i zabavni program tokom letnjih meseci.

Address
Trg galerija 1, Novi Sad 21000, Srbija
26/08/2021
21:00 - 00:00
Više informacija
Preostalo vreme:
dana
sati
minuta
sekundi

Leto na Trgu galerija

Leto na Trgu galerija

Jubilarna deseta manifestacija Leto na Trgu galerija, u organizaciji tri muzejske ustanove sa Trga galerija i ove godine će ugostiti Novosađane u vrtovima svojih zdanja, kao i na samom Trgu, pružajući im kulturni i zabavni program tokom letnjih meseci.

Kao i prethodnih godina Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, besplatnim programima na otvorenom prirediće sugrađanima zanimljive sadržaje iz oblasti istorije umetnosti, filma, putopisa i muzike.

Tokom proteklih deset godina, manifestacija Leto na Trgu galerija postala je deo ustaljene letnje kulturne ponude grada, stekla je stalnu publiku i otvorila se ka posetiocima najrazličitijih interesovanja. Zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji manifestacije, uspostavljena je uspešnu saradnju sa brojnim muzejskim ustanovama, ambasadama stranih zemalja u Republici Srbiji i njihovim kulturnim centrima i institutima, kao i sa velikim brojem individualnih saradnika, stručnjaka, umetnika i prijatelja, što je doprinelo promociji i razumevanju različitih kultura.

U ovoj jubilarnoj godini, muzejske institucije će publiku vizuelno podsetiti na neke od najupečatljivijih programa realizovanih tokom desetogodišnjeg postojanja i rada.

S obzirom da se prostor Trga galerija nalazi u starom jezgru Novog Sada, buduće evropske prestonice kulture, programi koji se tradicionalno održavaju iz godine u godinu ističu ga kao jednu od značajnih kulturnih tačaka grada i mesto okupljanja, kreativnog delovanja, kulturne interakcije i kvalitetne zabave.

24. jun u 21.00 h
Svečano otvaranje: Mi u Evropi – Evropa na Trgu galerija
Koncert Aleksandar Dujin orkestra
Plato ispred GMS

1. jul u 21.00 h
Porcelan – od svakodnevice do umetnosti
Predavanje Marije Stoborod Šibanove
Zajednički vrt GMS i SZPB

8. jul u 21.00 h
Koncert Plavi ptičić
Zajednički vrt GMS i SZPB

15. jul u 21.00 h
Filmsko veče Leto je krivo za sve
Zajednički vrt GMS i SZPB

22. jul u 21.00 h
Novosadska tura – vremeplov u šezdesete
Predavanje Srđana Boškovića
Zajednički vrt GMS i SZPB

29. jul u 21.00 h
Italija – raj za ljubitelje umetnosti
Kviz o italijanskoj kulturisa Nikolom Kostićem
Zajednički vrt GMS i SZPB

5. avgust u 21.00 h
Skrivene tajne holandskih i belgijskih muzeja
Putopisna priča Blaža Popovića
Zajednički vrt GMS i SZPB

12. avgust u 21.00 h
Vizuelna kultura i ideologija
Predavanje dr Vladimira Dimovskog
Vrt GLURM

19. avgust u 21.00 h
Srednjovekovni manastiri Skadarskog jezera
Putopisna foto priča Goranke Matić
Vrt GLURM

26. avgust u 21.00 h
Svečano zatvaranje
Koncert: Muzički vremeplov Rock ’n’ hor
Vrt GLURM

 


Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2021. omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

 

26-08-20211629936000test