+ 19°C
logo

Manifestacija Dani evropske baštine u Novom Sadu

Od 18. do 20. septembra, u Galeriji Matice srpske se obeležavaju Dani evropske baštine.
Tema manifestacije je „Nasleđe i obrazovanje“. Tokom trajanja manifestacije ulaz u Galeriju je slobodan.

Address
Трг галерија 1, Нови Сад 21000, Србија
20/09/2020
19:00 - 00:00
Više informacija
Preostalo vreme:
dana
sati
minuta
sekundi

Manifestacija Dani evropske baštine u Novom Sadu

Manifestacija Dani evropske baštine od 18. septembra do 20. septembra u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Detaljan opis programa:

18. septembar u 19.00 sati:
Predavanje Italijanska iskustva srpskih umetnika
u okviru izložbe Inspirisani Italijom
(Stanislava Jovanović Mindić, kustoskinja GMS)
Italofilska atmosfera u kulturnim i umetničkim krugovima evropskih zemalja novijeg doba bila je povezana sa svešću o važnosti klasičnog nasleđa Italije i umetničke tradicije koju je ona baštinila. Generacije srpskih umetnika školovanih tokom XIX veka na likovnim akademijama u Beču i Minhenu bile su u prilici da se upoznaju s delima italijanskih majstora obilazeći muzeje, galerije ovih umetničkih prestonica, kao i na studijskim putovanjima u Italiju, na taj način usavršavajući se i učeći na temelju ove značajne slikarske tradicije. Obrazovanje srpskih umetnika zasnovano na posmatranju umetnosti ranijih epoha značilo je savladavanje tehnike slikanja različitih motiva i tema, ali i preuzimanje rešenja uz pomoć kojih su prevazilazili određene slikarske probleme. Zanesenost srpskih umetnika Italijom i njenim kulturnim nasleđem nastavila se kroz čitav XX vek, sve do današnjih dana.
* Za program se nije potrebno unapred prijaviti.

19. septembar
Od 10.00 do 18.00 sati:
Porodični dan Avantura za velike i male
Subota je rezervisana za porodični dan u Galeriji Matice srpske. Kroz Avanturu za velike i male roditelji, staratelji, bake i deke u prilici su da zajedno s decom uz pomoć specijalnog porodičnog vodiča, kroz igru uloga, zanimljive zadatke i različite tematske celine otkrivaju priče o umetnicima i umetničkim delima koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske. Poučeni iskustvima iz prethodnih meseci koja su nas još više usmerila na naše bližnje, podstakla na prisnost i ponovo ukazala na vrednosti porodice, ovaj program je jedan od načina da porodice zajedno kvalitetno provode svoje slobodno vreme.
U muzejskoj prodavnici Galerije porodice mogu preuzeti štampani vodič za program Avantura za velike i male.
* Za program se nije potrebno unapred prijaviti.

Od 11.00 do 12.30 sati:
Kreativna radionica za decu Moj Grad. Novosadske umetničke priče
Na kreativnoj radionici Moj Grad kustosi Galerije će sa decom krenuti u gradsku umetničku avanturu kroz koju će ih upoznati s bogatim kulturnim nasleđem Novog Sada, Posmatrajući umetnička dela – slike, crteže, grafike i skulpture nastala u različitom vremenskom periodu, od XVIII do XX veka, koja se nalaze u kolekciji Galerije Matice srpske, na zanimljiv, interaktivan i kreativan način mališani će biti u prilici da upoznaju srpske umetnike koji su na svojim delima sačuvali priče o nastanku grada, njegovoj arhitekturi, kulturi i ljudima koji su svojim delovanjem i stvaralaštvom učinili naš Grad posebnim i lepšim mestom za život svih nas. Cilj radionice je da učenjem o kulturnom nasleđu deca s ponosom i znanjem koračaju ulicama svog grada, kao i da ga čuvaju i štite.
* Radionica je namenjena deci od 5 do 11 godina i realizuje se za maksimalno 10 mališana. Za radionicu je potrebno da roditelji prijave decu putem linka: https://forms.gle/YYH9ToWs5N1EMNqa8

20. septembar u 13.00 i 16.00 sati:
Umetnički maraton „2 × 50 dela u 100 minuta” kroz stalnu postavku GMS
U želji da predstavimo publikaciju Sto dela Galerije Matice srpske koja je objavljena na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, pripremili smo „umetnički maraton” tokom kojeg će se posetioci kroz kratke priče kustosa Galerije upoznati sa 100 odabranih dela izloženih u stalnoj postavci. Ideja je da kustosi Galerije u 100 minuta predstave 50 dela (u svakom terminu dva kustosa će predstaviti drugih 50 dela), ukazujući na njihove specifičnosti i zanimljivosti. Kroz izbor 100 najznačajnijih, najkvalitetnijih, najatraktivnijih i najpoznatijih dela iz kolekcije koji pokriva širok vremenski okvir njihovog nastanka, raznovrsna tematska opredeljenja i bogatstvo umetničkih tehnika, pruža se mogućnost sagledavanja razvoja nacionalne umetnosti u celini, sa svim njenim specifičnostima i raznovrsnošću u domenu teme, likovnog jezika i tehnike.
* Za program se nije potrebno unapred prijaviti.20-09-20201600560000test