+ 28°C
logo

Izložba „Slovačka svadba“ na Kalemegdanu

U četvrtak, 5.novembra sa početkom od 10.30 časova u Beogradu, ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu održaće se otvaranje izložbe „Slovačka svadba“ u sklopu ETNOLOGY PEOPLE 2020 autora Pavela Surovog.

Address
Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Tadeuša Košćuška, Beograd, Srbija
20/11/2020
10:30 - 00:00
Više informacija
Preostalo vreme:
dana
sati
minuta
sekundi

Izložba „Slovačka svadba“ na Kalemegdanu

U četvrtak, 5.novembra sa početkom od 10.30 časova u Beogradu, ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu održaće se otvaranje izložbe „Slovačka svadba“ u sklopu ETNOLOGY PEOPLE 2020 autora Pavela Surovog. Izložba traje do 20.novembra.

Izložba „Slovačka svadba“ prikazuje bogat kolorit slovačke nošnje, kao i status porodica do Drugog svetskog rata.
Fotografije  su rađene u  crno-beloj tehnici.  Fotografi su dopunjavali aplikacije i dekoracije posebnom tehnikom retuširanja, kojom su farbali pojedine delove nošnje kako bi njihov prikaz bio što verodostojniji.
Izložba prikazuje svadbene nošnje Slovaka iz Bačke, Banata i Srema.
Za ovaj projekat rađeno je terensko istraživanje, na čelu sa direktorom Kulturnog centra Kisač Pavelom Surovim u saradnji sa predsednikom SKIC Miroslavom Brnom o slovačkim svadbenim nošnjama i prikupljanje starih fotografija, koje su se našle samo kod imućnijih porodica.
Slovačka nošnja formirala se pod uticajem nošnji naroda koji su u ono vreme živeli na prostoru tadašnje Austrougarske.
Tako je slovačka nošnja poprimila elemente nošnje naroda sa kojima su Slovaci delili suživot na ovim prostorima. Stoga ne čudi što se nošnje bitno razlikuju, moglo bi se reći da je u svakoj slovačkoj sredini jedinstvena.

 O autoru

Pavel Surovi iz Kisača, direktor Kulturnog centra Kisač, ujedno je svetski nagrađivani grafički dizajner, fotograf, kolekcionar slovačkih artefakata, nošnji
i nameštaja, autor je festivala Slovačke narodnje nošnje u Srbiji.
Poslednjih nekoliko godina je posvetio upravo očuvanju slovačke kulture i narodnog blaga. Posegao je za novim, ekskluzivnim načinom prikazivanja slovačke kulture i širenju dobrog imena Slovaka iz Srbije.
Novi umetnički projekat Pavela Surovog – „Slovačke kraljice, princeze, grofice i prinčevi“, biće po prvi put eksluzivno prikazan 28. novembra u Kisaču.
Deо tog projekta je i model Katarina Marković iz Beograda, prikazana na ovom panelu, kao slovačka kraljica u beloj svadbenoj nošnji sa velelepnim oglavljem.20-11-20201605830400test