+ 20°C
logo

Predavanje “ GMS – Muzej za sve“ u Galeriji Matice srpske

U subotu, 18. septembra sa početkom od 18 časova u Galeriji Matice srpske održaće se predavanje „GMS – Muzej za sve“.

Address
Trg galerija 1, Novi Sad 21000, Srbija
18/09/2021
18:00 - 00:00
Više informacija
Preostalo vreme:
dana
sati
minuta
sekundi

Predavanje “ GMS – Muzej za sve“ u Galeriji Matice srpske

DANI EVROPSKE BAŠTINE U GMS

Kulturno nasleđe za sve

 

Manifestacija Dani evropske baštine obeležava se u svim državama Evrope kako bi se istaklo zajedničko kulturno nasleđe evropskog kontinenta, ali i šire. Kao i prethodnih godina, Galerija Matice srpske se pridružuje ovoj manifestaciji programom posebno osmišljenim u odnosu na ovogodišnju temu „Kulturno nasleđe za sve“ .

Tokom trajanja manifestacije publici će biti dostupna multimedijalna aplikacija – Vodič kroz stalnu postavku na znakovnom jeziku, uz pomoć koje se posetioci sa oštećenim sluhom upoznaju sa istorijom Galerije i kratkim pričama o 14 odabranih umetničkih dela iz kolekcije Galerije i to kroz tekstualno ili video tumačenje.

Takođe, posetiocima će tokom vikenda biti dostupna soba za prepuštanje umetnosti koja je ovom prilikom prilagođena osobama oštećenog vida, a ostalima pruža mogućnost da se prepuste vizuelnoj umetnosti koristeći samo čulo sluha. Na ovaj način želimo da razvijemo svest i empatiju prema ljudima sa različitim invaliditetom, ali i da ukažemo na različite načine i mogućnosti razumevanja i doživljaja umetnosti.

Posebno će 18. septembra biti priređeni sledeći događaj:

18.00 sati – Predavanje GMS – Muzej za sve, Jelene Bobić, muzejske edukatorke.

Jedan od osnovnih zadataka muzejskih ustanova, kao mesta edukacije, susreta različitosti i platforme za nesmetanu komunikaciju je i istupanje i delovanje u društvenoj zajednici. Osmišljavanjem izložbenih prostora i pratećih programa tako da budu dostupni osobama sa različitim vrstama invadiliteta, kao i osobama iz opšte populacije, omogućava se nesmetana komunikacija različitih ljudi i ravnopravna participacija u kulturi svih članova zajednice. Na predavanju će se govoriti o rušenju komunkacionih i fizičkih barijera koje stoje na putu inkluzije i ravnoporavnosti u muzejima, ali i o izazovima koji predstoje ovakvim poduhvatima.

Tokom obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine ulaz u Galeriju Matice srpske je besplatan.

 


 

18-09-20211631923200test