+ 8°C
logo

Predstava „Heroj nacije“ u Narodnom pozorištu Niš

U četvrtak, 25. novembra sa početkom od 20 časova u Narodnom pozorištu Niš odigraće se predstava „Heroj Nacije“.

Address
Sinđelićev trg bb, Niš, Srbija
25/11/2021
20:00 - 22:00
Više informacija
Preostalo vreme:
dana
sati
minuta
sekundi

Predstava „Heroj nacije“ u Narodnom pozorištu Niš

U četvrtak, 25. novembra sa početkom od 20 časova u Narodnom pozorištu Niš odigraće se predstava „Heroj Nacije“.

Režija: Spasoje Ž. Milovanović

 

Reč autora

Vremenom, Heroj nacije, pozorišni komad koji je pisan početkom ovog veka, postaje sve aktuelniji. Proces je obično obrnut, te se pisci posle nekog vremena nakon praizvedbe komada čak i zastide zastarelosti dela u odnosu na vreme kada je pisan. U ,,niškom slučaju” stvari su dovedene do ekstrema. Dramska matrica komada koji se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe, koji je, pripremajući naslovnu ulogu Budimira Životića, preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš.

Ta tužna vest je dala neizbrisiv pečat predstavi koju ćete pogledati. Autorski tim i glumački ansambl su odlučili da nastave sa radom i izađu sa premijerom upravo da bi demantovali vest da nas je naš Safa zaista napustio. On je tu, sa nama, na sceni. Dokle je predstave, biće i njega.

To je naša verzija u koju jedino verujemo. Imamo prava da verujemo da je pozorišna iluzija naša realnost, a život – zapravo surogat na koji ne želimo da pristanemo.

Zahvaljujem upravi NP Niš i sjajnom glumačkom ansamblu, koji je našao snage da na zaista veličanstven način zaokruži rad na ovoj predstavi.

 

U Beogradu,

maja 2021.

Ivan Lalić

25-11-20211637798400test