+ 30°C
logo

Tribina Urbani biodiverzitet – kontekst „zdravlje“

Tribina Urbani biodiverzitet – kontekst „zdravlje“- Nedelja, 11. jul u 18 časova u Digitalnom omladinskom centru.

Address
Vojvode Putnika 1, Novi Sad, Srbija
11/07/2021
18:00 - 00:00
Više informacija
Preostalo vreme:
dana
sati
minuta
sekundi

Tribina Urbani biodiverzitet – kontekst „zdravlje“

U nedelju, 11. jula 2021. godine, na Svetski dan populacije, u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu (Vojvode Putnika 1), sa početkom u 18 časova, održaće se tribina Urbani biodiverzitet – kontekst „zdravlje“.

 

Prof. dr Snežana Ukropina, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine, govoriće o konceptu zdravih okruženja na temu „Novi Sad – zdrav grad“. Predavanje na temu projekta GReENERGY i značaja održive životne sredine u gradovima održaće prof. dr Stevan Savić, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i član Istraživačkog i nastavnog centra za klimatologiju i hidrologiju. Dr Siniša Trkulja, savetnik u Sektoru za prostorno planiranje i urbanizam Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture govoriće o urbanom biodiverzitetu u urbanim naseljima na prostoru Srbije.

Učesnici tribine biće i građani, koji će se kroz razgovor sa stručnjacima bolje uputiti u ovu važnu temu i dati sugestije za unapređenje prostora u kome žive. Cilj je da se čuju iskustva Novosađana i otvori platforma za dalju komunikaciju na ovu izuzetno važnu temu.

Tribina je jedna od aktivnosti na projektu „Novi Sad – biodiverzitetski grad“ (Novi Sad – BiodiverCity), koji je Gradska biblioteka u Novom Sadu pokrenula 15. maja ove godine. Projekat je deo šireg evropskog poduhvata, „Eksperimenti angažovanja u bibliotekama“ (Experiments of Engagement in Libraries), u koji je uključeno 16 većih javnih biblioteka u gradovima Evrope. Svaka od biblioteka u osmišljavanju aktivnosti potpuno je autonomna, a Gradska biblioteka u Novom Sadu, kao jedina biblioteka među njima iz zemlje koja nije članica Evropske unije, u ovaj obuhvatni projekat uključila se sopstvenim projektom, upravo u vreme kada Novi Sad preuzima titulu Evropske prestonice kulture.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Asocijacijom Public Libraries 2030, iz Brisela, Nacionalnom asocijacijom zelenih krovova Srbije, iz Novog Sada, i Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, iz Beograda i finansijski je podržan od strane Evropske komisije.

Osim pomenute tribine, projekat uključuje još jednu, koja se tiče pčela u urbanom okruženju, zatim edukativne radionice (koje će voditi stručnjaci iz Udruženja za zaštitu ptica i drveća) i radionice urbanističkog mapiranja. Pozitivne primere iz okruženja istaći ćemo afirmišući kreativno stvaralaštvo, podstičući građane na učešće na literarnom, foto i video konkursu, za sve uzrasne kategorije, i dostave nam svoje umetničko viđenje omiljenog mesta u gradskoj prirodi, ili prirodi okruženja.

Više o projektu možete saznati na sajtu i Fejsbuk stranici projekta. Osoba za kontakt je menadžerka projekta Bojana Grujić, rukovoditeljka Odeljenja za unapređenje, razvoj i nadzor bibliotečke delatnosti. Telefon: 064 883 43 67, imejl: bojana.grujic3@gmail.com.11-07-20211625961600test