+ 19°C
logo

Spomenik Svetozaru Miletiću

Početna / City News

Spomenik Svetozaru Miletiću

Datum:Aug 13, 2022
Autor:Kristina Čileg Нема коментара

Sećam se kao mala, svaki put kada bi školskom ekskurzijom posetili srpsku Atinu, prva destinacija bi bila spomenik Svetozaru Miletiću. Spomenik je predstavljao centar našeg okupljanja i polaznu tačku u istraživanju grada. Uvek nam je taj spomenik bio čudesan. 

Toliko velik, toliko moćan, toliko tajanstven. Šta li krije ovo umetničko delo?

Spomenik Svetozaru Miletiću

Ko je bio Svetozar Miletić?     

Svetozar Miletić je rođen u Mošorinu 1826. godine. Bio je srpski pravnik, novinar, političar, doktor prava, advokat u Novom Sadu i narodni poslanik. Jedno vreme je bio gradonačelnik Novog Sada. Najmlađi gradonačelnik u istoriji grada i jedan od najuticajnijih srpskih političara u tadašnjoj Austrougarskoj. Bio je vrlo aktivan političar, zbog čega su ga često i zatvarali. Pokrenuo je vodeći list Srba „Zastava“. Objavio je članak „Na Tucindan 1860“, zbog ukidanja srpske Vojvodine. U članku je prozvao sve Mađare, da se zajedničkim snagama bore protiv austrijskog apsolutizma. 1869. godine osnovao je Srpsku narodnu slobodoumnu stranku, ali se već 1883. godine zbog narušenog zdravstvenog stanja povukao sa političke scene. Umro je u Vršcu 1901. godine.

Priča o spomeniku 

Spomenik Svetozaru Miletiću je rad hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, visine je 5 m i izrađen je od najboljeg hercegovačkog mramora iz Jablanice. 1939. godine je spomenik postavljen na gradski trg u Novom Sadu, međutim sklonjen je za vreme II svetskog rata, nakon čega je vraćen na svoje mesto. Postament na kom stoji spomenik je visok oko 2 metra, napravljen je od sivog meremera i ima uklesan sledeći tekst  „Svetozar Miletić 1826 – 1901. rad Ivana Meštrovića 1939“, koji je uklesao vajar Pavle Radovanović 1951.godine, jer su stranci mislili da je to Karl Marks. Spomenik je utvrđen za nepokretno kulturno dobro-spomenik kulture od velikog značaja.

Večita borba mišljenja- da li Svetozar Miletić preti nekome ili pokazuje pravac?

Prema raznim izvorima Svetozar Miletić nikome ne preti. Položaj spomenika i sama ideja vajara Ivana Meštrovića jeste da prikaže kako Svetozar Miletić hrabro i ponosno izlazi iz gradske kuće sa stavom da je uvek spreman da brani naša nacionalna prava.

Ono što je još zanimljivo u vezi sa spomenikom je to, da autor, hrvatski vajar Ivan Meštrović nije bio prisutan na svečanosti otkrivanja spomenika. O razlogu ovog postupka su mnogi polemisali, međutim poznato je da gospodin Meštrović bio veoma skroman čovek, te nije voleo da prisustvuje ceremonijama.