+ 19°C
logo

Srpsko Narodno pozorište

Početna / Blog

Srpsko Narodno pozorište

Datum:Aug 13, 2022
Autor:Kristina Čileg Нема коментара

Kada iz Jevrejske ulice produžimo u centar Novog Sada, ne možemo da ne primetimo prelepu veliku, belu, mermernu zgradu- Srpsko Narodno pozorište.

Srpsko Narodno pozorište u Novom Sadu

Davne 1861. godine na inicijativu Svetozara Miletića osnovano je najstarije profesionalno pozorište u bivšoj Jugoslaviji. Velika je stvar bila tada, da u vremenu kada je zemlja pod tuđom okupacijom, srpski narod je mogao da uživa u predstavama, koje su bile na maternjem jeziku. U prvih deset godina postojanja, pozorište je gotovalo oko 389 puta u 60 mesta, narodu je prikazano oko devet hiljada predstava, od kojih je preko dve hiljade samo u Novom Sadu.

Pozorište je putovalo, dugo je menjalo zgrade, sve dok se nije skrasilo 1981. godine, odmah dan posle svetskog dana pozorišta. Stari Novosađani su finalnu zgradu pozorišta nazvali – mezimče. 

Nova zgrada pozorišta, kojoj se i dan danas divimo, zvanično je ovtorena 28. marta 1981. godine. Pozorište se prostire na dvadeset hiljada kvadratnih metara. Na ovom ogromnom prostoru, na ukupno tri scene (velika, mala “Pera Dobrinović” i Kamerna) deluju tri umetnička ansambla: drama, opera i balet. Današnju zgradu je projektovao Viktor Jeckijevič.

Spoljašnji izgled pozorišta krase i dva veoma značajna spomenika. Sa leve strane zgrade je spomenik velikom srpskom piscu Jovanu Steriji Popoviću. U njegovu čast se svake godine u SNP-u održava najznačajniji pozorišni festival “Sterijino Pozorje”. 

Sa desne strane zgrade se nalazi spomenik glumcu i komičaru Peri Dobrinoviću, koji je ujedno i prvi spomenik podignut u našoj zemlji u čast glumcu.

Pored osnovne delatnosti, pozorište ima i razvijenu izdavačku delatnost. Od 1871. godine pozorište izdaje list “Pozorište”, koji je prvi pozorišni list bivše Jugoslavije. 

U Srpskom Narodnom pozorištu danas možete uživati u kvalitetnim predstavama, koncertima i premijerama. Cene karata se kreću od 400 do 1000 dinara, u zavisnosti koja predstava je u pitanju, koje sedište u pozorištu. 

Karte možete kupiti onlajn ili preko blagajne pozorišta. 

Radno vreme blagajne:

Radnim danom od 10:00 časova, do početka poslenje predstave

Subotom od 14:00 časova, do početka poslednje predstave

Nedeljom od 17:00 časova, do početka poslednje predstave (samo u slučaju da se tog dana igraju predstave)