+ 27°C
logo
Cityguide, cityguide.rs, vodič, vodič kroz grad, vodič kroz gradove, vodič kroz dešavanja, atrakcije, restorani, kultura, umetnost, zabava, izlasci, koncerti, svirke, splavovi, istorijske znamenitosti, zoološki vrtovi, muzeji, galerije, pozorišta, bioskopi, kulturni centri, kupovina, prodavnice, butici, tržni centri, noćni život, klubovi, splavovi, barovi, vinski barovi, kafići, pivnice, poslastičarnice, brza hrana, prodavnice sladoleda, smeštaj, hoteli, apartmani, stanovi, vile, hosteli, domaćinstva, noćenje i doručak, vikendice, muzika, koncerti, žurke, izložbe, istorija, porodica, sport, kupališta, kupanje, otvoreni bazeni, zatvoreni bazeni, plaže, jezera, zabava, dečje igraonice, moda, lepota, spa centri, spa gradovi, spa rezorti, dnevni spa, saloni lepote, kozmetički saloni, frizerski saloni, manikir, pedikir.

Šta videti u Novom Sadu?

Datum:Jul 30, 2021
Autor:CityguideAdmin 880 Нема коментара

Top 10 destinacija koje vredi posetiti i videti u Novom Sadu 

Novi Sad je bogat kulturom. Duga tradicija postojanja i očuvanje kulturnih nasleđa čine da šetnjom i razgledanjem Novog Sada u jednom trenutku se osećate kao da ste u nekim prošlim vekovima, a u drugom trenutku se već nalazite u modernom gradu.

Novi Sad

Mnogobrojne su destinacije koje Novi Sad pruža, ali na sledećoj listi se nalazi top 10 destinacija koje vredi posetiti i doživeti, pa da krenemo:

Muzeji: Svi pronađeni ostaci iz raznih vremenskih perioda se uredno čuvaju u muzejima u Novom Sadu. Muzej grada Novog Sada, Muzej Vojvodine i Muzej savremenih umetnosti su samo neki od muzeja koje možete posetiti.

Galerije: U strogom centru grada se nalazi Trg Galerija gde su smeštene najznačajnije galerije. U galerijama se mogu pogledati značajni umetnički radovi sa područja Vojvodine, dela srpskog slikarstva i sklupture za sve ljubitelje umetnosti.

Biblioteke: Najpoznatija biblioteka je Gradska biblioteka Novi Sad koja se nalazi u centru grada i raspolaže sa preko 400.000 knjiga i časopisa, a godišnje upiše preko 20.000 članova. Knjige se mogu pronaći na engleskom, nemačkom, francuskom i drugim jezicima.

Pozorišta: Srpsko narodno pozorište je osnovano 1861.godine i nalazi se u centru grada gde se redovno održavaju predstave i gostovanja. Ovo pozorište je oduvek bilo najvažnija institucija kulture.

Rimokatolička crkva „Ime Marijino“

Verski lokaliteti: U Novom Sadu je zastupljen veći broj verskih i nacionalnih različitosti koje se poštuju. Za sve ljubitelje vere i verskih kultura Novi Sad pruža veliki izbor verskih objekata koji datiraju iz raznih perioda. U široj okolini grada na Fruškoj gori se nalaze poznati fruškogorski manastiri.

Petrovaradinska tvrđava
Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava: Nezaobilazna kategorija poseta svih turista, istorijska znamenitost i prelep pogled na ceo Novi Sad. Na tvrđavi se održavaju raznorazne manifestacije i atrakcije od proleća do kasne jeseni, ali najpoznatiji je festival Exit koji svake godine u julu mesecu okupi velik broj ljudi iz različitih delova sveta.

Dunavski park: Nalazi se na kraju Dunavske ulice koja je najstarija ulica u Novom Sadu. Park sadrži mnoštvo drveća različitih vrsta, a u središnom delu se nalazi jezerce sa labudovima. Pravo mesto za odmor u prirodi uživanje i opuštanje.

Štrand: Gradska plaža koja je centar letnjih dešavanja, siguran beg od letnjih vrućina. Najuređenija plaža na Dunavu koju svi obožavaju, a poznata je po sportskim manifestacijama i održavanju takmičenja u letnjim igrama. Zabava i uživanje je zagarantovano.

Dunav
Dunav

Plovidba Dunavom: Tokom cele godine organizovana je plovidba Dunavom koju turisti najčešće rado koriste. Organizovanje rođendana, veridbi, venčanja, ali i opuštanje i odmor uz plovidbu rekom uz kuvano vino i peć na drva pružiće nezaboravno iskustvo na vodi i kada vreme napolju nije letnje.

Salaši: Za sve ljubitelje seoskih atara i vojvođanske kuhinje, pravo mesto za odmor i uživanje su svi vojvođanski salaši koji su široko poznati.  

Autor: Ljiljana Janković